diumenge, 13 de juliol de 2008

Telemadrid, hijos de puta

Esta vez escribo el post en castellano, y lo hago por dos motivos:
1. aunque mi idioma materno es el catalán, el castellano que he aprendido (sí, ¡en Catalunya!) me permite expresarme en esta lengua sin problemas. Y, por cierto, con menos faltas de ortografía de las que he visto, en numerosas ocasiones, en ciudades castellanas (Madrid entre ellas), y
2. si este post lo lee algún responsable de Telemadrid, algún cazurro que probablemente no entienda la versión en inglés que suelo ofrecer para cada post, no tendrá problema en esta ocasión para conocer mi opinión.
Por supuesto, todos los catalanohablantes que pasan por aquí son perfectamente capaces de leer este escrito, ¡a pesar de vivir en Catalunya y quizás, incluso, haber sido escolarizados en catalán!
A lo que iba. ¿Por qué "Telemadrid, hijos de puta"?
Hay unas cuantas razones, pero antes de explicarlas es necesario ver este vídeo: http://www.3cat24.cat/video/543629/altres/14338_REPORT_LLENGUA_TELEMADRID

¿Visto? Pues está claro: "Telemadrid, hijos de puta" por manipular la realidad y los cerebros (de quienes se dejan manipular, claro; eso daría para otro post); por mentir; por falsear; por darle un micro a un tipo con una camiseta con la leyenda "Legión" y una bandera española, para que diga que "Entrepà de formatge" no es lo mismo que "Bocadillo de queso" (¡debe ser uno de los "intelectuales" del famoso Manifiesto!). En definitiva, "Telemadrid, hijos de puta" por ampliar la brecha que, día a día, separa más, provoca más odios y más desconfianzas entre quienes viven al sur del Ebro y quienes lo hacemos al norte. Sois la escoria de los medios de comunicación, vosotros y todos los que utilizáis los medios de que disponéis para servir a los intereses de los políticos que mueven vuestros hilos. Y ello aún a riesgo de crear (y aumentar) desconocimiento y odio. Purria asquerosa, sois. Estoy seguro, algún día toda la mierda que vomitáis por vuestra sucia ventana se os caerá encima. Ese día reiremos todos.

Telemadrid, jerks
Telemadrid is the name of the public television of Madrid (which, by the way, is both the city and its region). The region is ruled by the Spanish right-wing nationalist party Partido Popular, and the president of the region has shown, for a long time, a "deep interest in mass media". One of her favourite toys is Telemadrid, through which she can spread her lies and the lies of her party.
In this ocassion, the reason why I talk about them is a documentary that the station recently broadcasted. There, they try to convince the audience that the Castillian language is in jeopardy in Catalonia. This is a typical resource that Spanish nationalists use more and more often: they claim that Catalan is all over, while Castillian is less and less usual in Catalonia. Have you been there lately? Have you or do you live there? Then you know this is simply a lie, a huge lie, which damages coexistence between Catalans and citizens from the rest of Spain. It is a lie, a huge lie, that makes me and thousands get really angry, because one language is really in jeopardy in Catalonia, and that is Catalan. Go there and check it by yourself!

19 comentaris:

Lucila ha dit...

L'altre els de l'Alguna Pregunta Més del programa d'en Bassas van fer conya amb aquest reportatge. A mi se'm queien les llàgrimes, però no sé si de riure o de pena. En tot cas, crec que aquest tipus de reportatge només poden ser positius, perquè dubto que hi hagningú que se'ls prengui en sèrio i, per tant, no fan més que deixar en evidència els qui els fan.

Musafir ha dit...

Mira, què en podem dir de la TeleEspe que no sapiem ja?
El de la samarreta de "A mí la legión" és repulsiu per si mateix, i reflecteix perfectament el "talante" d'aquesta cadena pública que com a madrileny, no em representa pas.

Reportatges com aquest només serveixen per a engrandir el desencontre. En una època on la tecnologia ens ho permet gairebé tot en el terreny de la comunicació, anar intoxicant la realitat d'aquesta manera no beneficia ningú.

Ni tots els madrilenys ens empassem les mentires de TeleEspe, tot pensant que el castellà està en perill, ni tots els catalans (espere) es creguin que tots els madrilenys, o castellans anem a Sitges amb una samarreta de la Legión a demanar "bocadills de ques" en comptes d'entrepans de formatge... és simplement, ridícul.

Ferran ha dit...

Lucila entenc què vols dir, amb això del trasfons positiu d'aquests reportatges. La veritat és que fa temps que l'he deixat de veure, aquest costat "positiu", i crec que si ETA fa terrorisme, reportatges com aquest, també. Petons!

Musafir ni més, ni menys. I, efectivament, creure que tothom pensa el mateix seria il·lús. De malparits n'hi ha a totes bandes, malauradament. Per sort, de gent que val la pena, també: aquí, i allà! Una abraçada!

saltenc ha dit...

El reportatge diu molt del nivell d'aquesta tele, si realment això és seriós i així sembla

Oscar 7m76 ha dit...

Dient-los "hijos de puta" et quedes molt, però que molt curt.

El que sembla al·lucinant és que una catalana (la reportera del programa) tingui els collons de ser còmplice de tal barbaritat.

Mikel ha dit...

no pots esperar menys de telespe

Salvador ha dit...

Posa 'chusma' no 'purria'. Que encara tindran més excuses per fer la tercera hora de castellà.

Deric ha dit...

només cal veure qui governa a la comunitat de Madrid per entendre aquestes coses i perquè quedi demostrat com manipulen els mitjans d'informació

Sara Maria ha dit...

Molt ben dit, esperarem el dia que els hi caigui a sobre...

enric ha dit...

Sembla que hi ha una ofensiva en tota regla contra la cultura catalana. Aixó no fa cap tipus de gràcia, per molt que en vulguin fer a l'APM.
On estan les veus de personatges catalans que tenen més accés als medis per denunciar contundentment aquesta mena d'atacs?
I aixó que no tenim un braç armat. O és per aixó que se n'aprofiten.

Ferran ha dit...

En la línia del que comenta l'Enric, trobo a faltar una "ofensiva" en tota regla de la "intel·lectualitat" catalana (o de qui correspongui) per aturar als impresentables que estan manipulant, mentint, falsejant sense cap mena d'escrúpol. Com més callem, més se'ns tiraran al damunt. I més seguiran creant odis a banda i banda de l'Ebre, que és el pitjor.

Pel que fa a la reportera, tot i entendre que cadascú s'ha de buscar la vida per guanyar-se el pà, és repugnant. És catalana, se suposa que, si no és curta, coneix perfectament la situació lingüística a Catalunya. Prestar-se a fer aquest joc... En fi, no tinc paraules.

Xavi ha dit...

Completament d'acord amb el que dius, excepte amb una cosa:
T'imagines quina és? És una generalització que mmmmmmmmmmmmm. Denota un concepte que està present el el subconscient col·lectiu català i no m'agrada...

Ferran ha dit...

Xavi em temo que necessito una pista més!

Xavi ha dit...

T'ho comento:

L'error està en la frase: "...desconfianzas entre quienes viven al sur del Ebro y quienes lo hacemos al norte...". Si mires un mapa físic-comarcal de la teva nació (Catalunya), veuràs que hi ha dues comarques totalment al sud de l'Ebre (Montsià i Terra Alta) i dos més parcialment (Baix Ebre i Ribera d'ebre). El kid de la qüestió (i això t'ho dic jo que porto 15 anys vivint a Barcelona), és que en el subconscient col·lectiu català, els territoris al sud de l'Ebre no són Catalunya. I això, amb el que he anat veient al llarg dels anys, és així. No és que ho pensis realment. Senzillament ha estat el teu subconscient. :-)

Kostas ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Efrem ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Ferran ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Assumpta ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Ferran ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.