diumenge, 6 d’abril de 2008

Estupidesa sense límits

Segueixo a distància els efectes de la persistent sequera que pateix Catalunya. Em sembla percebre un estat de nerviosisme, crec que no només a nivell polític, d'altra banda absolutament comprensible. La sequera no remet i ja s'han donat casos de denúncies per regar i per netejar amb aigua de rec.
Així les coses, mentre al nostre país comencen les bufetades per decidir si l'aigua s'ha de trasvassar, portar en vaixells, dessalar o demanar al cel, un increïble projecte segueix endavant: Gran Scala. Les dades bàsiques les vaig presentar en aquest post.
Sabent com sabem que el canvi climàtic ha de portar períodes d'escassetat d'aigua, especialment a la Península Ibèrica, resulta insultant i intolerable que el projecte Gran Scala segueixi sobre la taula dels terroristes especuladors que l'impulsen. I el més greu: amb el vist-i-plau de les autoritats polítiques competents!
Cal saber que aquest descomunal complex tindrà un impacte superior al d'una ciutat del tamany de Manresa o Sant Boi de Llobregat, que afecta espais protegits per la legislació ambiental europea (què espera la CE per dir-ne alguna cosa?!?), que les inversions planejades deriven, en definitiva, en un consum depredador d'aigua... en un territori ja avui desèrtic!
Per acabar de dibuixar una situació que sembla extreta d'una pel·lícula de Martínez Soria (per cert, nascut a Saragossa), l'Aragó acull enguany una Exposició Universal que du per lema Aigua i desenvolupament sostenible!!!

A l'estat nordamericà de Nevada hi ha Las Vegas. A més de ser una ciutat horrorosa és la "mussa" del projecte Gran Scala. L'alcalde d'aquell monstre deia, fa poc: "If necessary, Las Vegas will meet its water needs with the water that Southern California farmers use". Com Las Vegas, el complex Gran Scala s'ha de situar en una zona àrida, desèrtica i sense recursos. Per això, més enllà de les consideracions morals, que evidentment hi són, aquest problema no ho és només dels aragonesos, sino de tots els veïns i la resta del món.

Unlimited stupidity
Catalonia is living a long, tough period of drought. A water war is starting as politicians forbit the use of water for some purposes, such as watering plants or filling swimming-pools. It is a complicated situation which will only get worse if rain does not arrive soon.
The Iberian Peninsula is actually one of the areas in the world where, according to experts, the climate changes currently undergoing in the planet will have greatest effect. At this point, it is impossible to understand how can a project like Gran Scala be supported by any government. In this post I explained the main features of the project.
Such a complex will have an impact similar to that of a city with 100,000 inhabitants. Considering that the area chosen to develop the monster is... a desert!, with some parts protected by European environmental laws (what is the European Commission waiting to stop this madness?!?), how can this possible go on?
The most incredible part of this story is that Aragon, the territory where Gran Scala is to be built -if nobody stops it right away- will be organizing a World Exhibit this year, which motto is Water and Sustainable Development!!!

Las Vegas, in Nevada (US), is not only a horrible city but the mirror in which the project Gran Scala is looking itself at. According to its mayor, "If necessary, Las Vegas will meet its water needs with the water that Southern California farmers use". Just like Las Vegas, Gran Scala will be ("would have been", hopefully) located in an arid, desert area with no water resources. This is the reason why this is not only a problem of the people of Aragón, but also of all their neighbours and the rest of the world.

17 comentaris:

miq ha dit...

Una autèntica burrada, sí senyor.

nur ha dit...

Tot plegat és esperpèntic!

Portat a la vida diària: Vallromanes cada dia rega extensions immenses de camps de golf perquè uns quants burgesets hi puguin jugar i els meus pobres pares han de deixar morir les quatre plantetes que tenen a la terrassa des de fa anys perquè hi ha sequera :(

Puji ha dit...

Això sí que és escandalós. I tot plegat, per a que després quedi mig abandonat, com Marina d'Or.

Deric ha dit...

No n'aprendrem mai! Fins que no ens extinguim nosaltres mateixos no pararem!

Josep Lluís ha dit...

Ens hem passat massa temps perdent el temps en discussions i ara, arribat el moment de la veritat, ens ha enganxat amb el cul a l’aire. Tot plegat fa fàstic...

Sese ha dit...

Confiem que aquesta setmana sembla que ha de ploure. No estic segur que el conflicte políticament hagi estat tractat correctament.

Siau

zel ha dit...

Estan sonadets tots plegats...ei, et vaig veure a la tele, ferran, em va quedar molt i molt clar el que explicaves, és això que fa la motivació de veure algú que ...coneixes? veus? ho he escrit i ho sento així!!!iupi!!!!

Unknown ha dit...

Es fa una bestiesa darrere l'altra, i quina necessitat hi ha d'un Gran Scala. No seria més lògic que es pensés en inversions per a l'estalvi de l'aigua i no pas en somnis de grandesa?

Sara Maria ha dit...

Completament d'acord. I saps la última? Es diu que la anti-sistema que viu del sistema i a costa del sistema, Imma Mayol, substituirà al Baltasar! El matrimoni txauquescu al poder! No tenen vergonya!

Ferran Porta ha dit...

Tots vosaltres i jo sumem 10 veus. Segur que a cadascún dels vostres blogs s'hi sumarien, com a mínim, 10 més. En un no res, ja som 100. Què esperem per fer-nos escoltar?

Josep Amílcar Albert ha dit...

Marina d'Or en Castelló, però més al sud... el gran manhatan de Cullera, Porxinos a València, Terra Mítica a Benidrom, Els Arenals a Elx, Santa Pola, Torrevella.... continuem la llista??. Però ja podeu veure que tots acollonits perquè la construcció ha aturat el motor!!. On ens duen amb aquest model??

Sergi ha dit...

A mi és que tot això em fa venir una set... Però no sé si seria políticament correcte beurem un vas d'aigua... Aqui el què està clar és que tots aquells que estaven a l'oposició, ara es troben manant i que han d'adoptar una solució al problema. I des del poder no és tan fàcil... malgrat tot. Foten pena uns i altres, perquè són incapaços de posar-se d'acord en un tema cabdal com aquest. Del tema Mayol, sense comentaris... quina ràbia de dona... no la suporto.
Bon post Ferran, salut i restriccions

Franklin Kareem Nyram ha dit...

per desgràcia vivm en un país on mai ha faltat aigua com ara. la conciència de l´estalvi d´aigua és de tots i sempre; en èpoques d´abundància o no.

El meu pare es d´origen libi i ha treballat con a engynyer als camps de Kufrah. al Sàhara la gent dels pobles considera l´aigua un bé preciat i se´n guarda bé de fer servir-la per xorrades (p.e camps de golf, rentar els carrers..)

Penseu que a l África els nens tenen dret a un aigua que el 5% és potable.

Per una altra part existeix un projecte de recuperació d´aigua del mar amb la òsmosi inversa molt interessant i que els governs del PP i PSOE han rebutjat de manera decidida, molt més barata i "conscient" que amb trasvassos (solemne chorrada) o amb desalinitzadores (contaminació). La gràcia és que una d´aquestes plantes d´òsmosi inversa està montada a Jordània i aquí no.

Penso que el millor per aquest pais "botijero" és deixar-se de tonteries i anar a per feina.

Salam.

Ferran Porta ha dit...

Josep realment la cosa està fotuda una mica per tot arreu, però al País Valencià hi estan imposant una manera de fer que no s'aguanta per enlloc!

Sergi ... i malauradament, la seva incapacitat (la de tots, pel que sembla) la pagarem tots plegats. Deixem la porta oberta a l'esperança, però.

Franklin d'aquestes plantes d'òsmosi no n'havia sentit a parlar. Perquè no apareixen, doncs, a les agendes polítiques, si podrien ser una solució? Perquè no se'n parla com es parla de trasvassaments, de dessalinitzadores o de... restriccions?

Anònim ha dit...

És al·lucinant que es projectin aquest tipus de coses. Com diu no hi ha consideració i juguen amb els recursos de tots, però això no és nou. S'han contruit un munt de camps de golf allà on no poden existir, això xurrupa aigua de mala manera.
Anem apanyats i secs

Josep Lluís ha dit...

L’estupidesa va en augment. Avui al matí parlaven a Cat Radio, d’un polític que orava a la verge de Montserrat perquè no plogués. Deia que així hi treballaran més per donar una solució.Més d’un s’ha begut l’enteniment...

A mi em van ensenyar que els focs forestals s’apaguen a l’hivern, no a l’estiu...

Ferran Porta ha dit...

kostas és impossible d'entendre la manca de sentit comú dels especuladors que només pensen en la pasta fàcil i ràpida, i dels polítics que els obren la porta per poder fer de les seves. Se'ls ha d'aturar!

Josep Lluís ho he llegit per internet i he flipat amb això que resava perquè no plogués. Més d'un està desquiciat.