diumenge, 30 de març de 2008

FITNA

Fitna = (فتنة) Mot àrab que expressa la idea d'un càstig de Déu als pecadors.
Fitna (2008) = títol d'una pel·lícula on un director neerlandès pretén mostrar la vinculació entre l'Al-Corà i la violència de grups com Al-Qaida.

Quin és el motiu que aquests últims anys enfronta la religió musulmana amb la resta del món? La resposta és simple: interpretació. La interpretació (interessada) que alguns fan de l'Al-Corà, segons la qual està justificat assassinar "infidels" (no musulmans); la mateixa interpretació interessada per la qual les dones han d'anar tapades de cap a peus; o no poden sortir al carrer si no van acompanyades; o no poden conduir cotxes; la mateixa interpretació per la qual els gais són penjats a la forca; o la que pretén justificar que Al-Andalus s'ha de recuperar, naturalment prèvia reconversió o eliminació dels actuals habitants de la zona.
"Fitna", la pel·lícula, no em sembla res de l'altre món. Fa una interpretació, tan interessada com la dels Bin Landens i companyia. Ofereix elements, dóna un missatge i que cadascú es munti la seva pròpia història.
Per mi, els qui s'erigeixen com a intèrprets "naturals" de l'Al-Corà són, ni més ni menys, els "inquisidors" dels nostres temps. Bin Laden i companyia són els Torquemada del segle XXI. Així de simple. Si els inquisidors de l'Edat Mitjana haguessin tingut telèfons mòbils, temporitzadors, haguessin pogut fer explotar trens o avions... ho haguessin fet tal com els inquisidors dels nostres temps ho fan. Tot s'hi val quan del que es tracta és d'imposar la teva religió (que vol dir imposar-te tu). És igual que siguis un ultra cristià com els inquisidors d'abans o un ultra musulmà com els inquisidors d'ara.

Som al segle XXI. Occident viu sota uns paràmetres que són producte de l'evolució del món en els últims segles: la revolució francesa, la industrial, l'evolució tecnològica... ens han portat on som avui. Amb mancances i virtuts, aquest és el nostre marc de comvivència. Aquest marc de convivència és incompatible amb una interpretació "inquisitòria" de l'Al-Corà.

Dit d'una altra manera: "nosaltres" vivim en un món, "ells" (els inquisidors) viuen en un altre. El problema és que compartim planeta.

Per mi aquesta és la pel·lícula dels fets. A partir d'aquí, "nosaltres" som els qui més haurem de posar de la nostra part perquè Martí Luter, la revolució francesa i la Il·lustració és el que ens ha portat on som. A "nosaltres", no a "ells".
Què cal fer? En realitat és senzill: posar-hi seny, que vol dir dues coses:
1. No caure en la temptació de creure's que "l'Islam és una amenaça" (ho és la interpretació dels inquisidors) o que "els musulmans ens volen mal" (ens el volen els "inquisidors")
2. Que els qui en tenen la capacitat posin totes les seves forces per acabar amb els inquisidors, si pot ser sense aprofitar l'ocasió per envair l'Orient Mitjà i part del llunyà.

Cal un Martí Luter islamista, o un Consell de Martí Luters, que revisi i actualitzi la interpretació de l'Al-Corà. Cal un Joan XXIII musulmà.

Ingredients per a una bona resolució del conflicte per la interpretació de l'Al-Corà:
1. Separar la "Inquisició" i els "inquisidors" de la religió musulmana en sí
2. Perseguir els "inquisidors" i acabar amb ells, perquè són una xacra per als propis musulmans i un perill per a tots.
3. Reformar, actualitzar la interpretació de l'Islam per fer-lo una religió compatible amb la Raó

FITNA
You have probably heard of (or seen) the film by a dutch director, where he gives his own interpretation of the Islam, according to the Al-Qaeda parameters. A mistake? Each of us is free to have an opinion about it. In any case, we're all surrounded by interpretations. Also Bin Laden and his guys interpretate the Coran and, according to it, act the way they do.

With regards this interpretation of the Coran, Al-Qaida as acting just like the inquisitors did in part of the Catholic world, especially in Spain, centuries ago. Exactly the same story: "the Bible (now Coran) says...", "the Bible (now Coran) shows...", and we decide accordingly. Just the same story. Leaving aside the fact that no one should make interpretations on his/her own benefit (which, on the other hand, is the story of our world), the attitude of these extreme islamists colides with the values of the western world. Martin Luther and the reform of the Christian church; the French & the Industrial revolutions... the Enlightenment! This is, as I understand it, the key of the problem. If we want to believe that Bin Laden and Al-Qaeda follow their deepest believes, then this proves that they live in one world and we live in a different one. Unfortunatelly, we share the same planet so a solution is to be found.

A reform inside the Islam is urgent. There are voices in the muslim world who claim that their religion is not for opression, is not for Yihad and all this bullsh*t. That's why a muslim Luther is necessary; also sort of an "Age of Enlightment" should reach those which interpretation of the Coran frontly collides with the freedom of the rest.

11 comentaris:

Edu Casabella ha dit...

Sí,senyor, totalment d'acord amb tu ...

Sara Maria ha dit...

Molt bó.
Les intrepretacions interessades les trobem a moltes altres religions... Capellans casats? Dones sacerdots?...

Charlie Hi-Hat ha dit...

Amén - Allah Aghbar

Sergi ha dit...

Extraordinari post Ferran... Excel·lent la teva "interpretació" dels fets i la visió que en dones. Possiblement és dels millors posts sobre l'Islam que he llegit mai. Increïble. Molt bo company!.

Gràcies per il·luminar-nos una mica el camí.
Salut i concilis

joan ha dit...

Perefcatment raonada i raonable la teua imterpretació. Les solucions per degràcia i segons el meu punt de vista difícils d'aconseguir a mig i fint i tot llarg termini. mentre en aquest estat i països marionetes del món acciodental i dels grans lobys de poder no permeten cap evolució cap a la igualtat de drets i oportunitat s per alas seus habitants, on es reprimeix, s'empresona i es coarta la llibertat d'expressió i pensament pels mateixo mandataris en la majoria dels casos posats a dit pels EEUU i amb la complacència d'Europa , els inquisisors de qualsevol religió ho tenen tot al seu favor. Caldria preguntar-nos també fins a quin punt també nosaltres els qui provenim del luters i de les revolucions hem permes que es fera i es faça en aquestos països. Una salutació.

Jaume Puig ha dit...

Molt bé Ferran el teu apunt és interessantíssim. Jo crec que tens raó. Però a l'islam li falta passar per l'Il.lustració, el segle de les llums i aquí és on arribaria la raó. Els mitjans actuals ens han interconnectat amb un sistema social i de creences que evolucionava en forma i ritmes molt diferents. Com si en temps de Marco Polo els xinesos haguessin aparegut a la piazza San Marco a visitar la Serenissima.

Josep Lluís ha dit...

Molt encertada interpretació, la trobo molt encertada.

Josep Lluís ha dit...

... semblo un dels germans marx (cacofonia)...

zel ha dit...

I vols dir que no aniria bé també un altre Joan XXIII? o un Joan XXIV? Perquè aquest ens fa un flav favor... Va tot bé?

Franklin Kareem Nyram ha dit...

Estic d´acord amb tú. Com a musulmà estic avergonyit del què passa amb tot, però Al-Qaeda és abans de tot un negoci, un negoci que viu dels joves marginats als barris i pobles d´Iraq, Afghanistan, Algerie, Egipte...els hi donen tot, menjar, diners, escola per la família, a canvi de fer el treball brut per a ells.

Sóc "muslim", la meva mare és catòlica, mai he tingut problemes amb ningú...

L´Islam necesst més que mai la presència d´un lider independent, que rellegeixi el missatge original, SALAM=ISLAM=PAU.

Salam aleikum a tots.

Ferran ha dit...

Moltes gràcies a tots per les vostres aportacions!

Sara Maria el teu comentari em fa pensar que un dia escriuré sobre la religió catòlica (al sudoest d'Alemanya) i la protestant (a la resta). Se'n sap poc, de les diferències; jo mateix en sé poc, però pel que estic aprenent em sembla molt interessant parlan-ne...
PS: Moltes gràcies pel teu mail!

Sergi m'has posat vermell i tot...

Joan tens raó. La responsabilitat d'Occident (de la "il·luminada" Occident) és enorme. També a casa nostra hem de passar l'escombra.

Ni més ni menys, Jaume

I tant, Zel un Joan XXIII a la Catòlica seria, mai més ben dit, tota una benedicció!

Al final, Franklin, la religió (o no-religió) de cadascú és cosa seva i no té res a veure amb la resta del món. Vull dir que és fantàstic que cadascú pugui creure en el que vulgui (o no creure en res), i punto, oi?
Per suposat, estic d'acord amb això del negoci d'Al-Qaida. Digues-li negoci, digues-li "quota de poder" com comento en el post. És sempre la mateixa història.

Salam!