dimecres, 20 de febrer de 2008

Embargament vergonyós

Castro es retira. L'embargament que pesa sobre l'illa, en canvi, sembla que continuarà sense data de caducitat.
El "bloqueo", com l'anomenen els cubans, ha fet aquest mes de febrer 46 anys. Quaranta-sis! Va començar com una mesura de pressió sobre el règim castrista i ha acabat sent una llosa sobre tots i cadascun dels cubans i cubanes, que no només han de suportar una dictadura sinó que, a sobre, es veuen directament afectats per una mesura presa des dels còmodes despatxos de la Casa Blanca, naturalment amb la benedicció d'alguns poderosos cubans exiliats a Florida, terra de governadors republicans (dit sigui això de 'republicans' sense especial mala llet, perquè en aquest assumpte els 'demòcrates' no han tingut pebrots de canviar les regles del joc).
L'embargament ha significat per als cubans empobriment i mancances mèdiques, alimentàries, educatives i, en general, de tot allò que pugui aportar la inversió i el capital. Els EUA s'han erigit, un cop més, en salvadors del poble... matant-lo de gana i malalties! Quines penques tenen, mare meva.
Per si cal aclarir-ho, criticar l'embargament no vol dir beneir un règim que en gairebé 50 anys ha mantingut en el poder un home. Ni m'agrada l'embargament, que em sembla d'un cinisme impressionant, ni aprovo tampoc que algú decideixi, amb la força de les armes, posar-se al capdavant d'un país, "porque yo lo valgo". De totes formes, el poble cubà suporta el seu dictador, el poble cubà és qui li haurà de posar fi, no l'americà ni cap altre.

Shameful embargo
Castro retires, the embargo won't within the next few months... at least.
The "bloqueo", as Cubans put it, has just turned 46. Forty-six! It started as a measure of protest against the Castro regime and it has ended up being a huge load on Cubans. Thus, the people not only has to deal with a dictatorship but, also, with an unfair measure taken at the comfortable offices of the White House, naturally with the support of "the lobby", you know, the ones in Florida. Actually not all of them, since a good number of descendants of the 1959 exiled wants the embargo to be lifted. In any case, Republicans and Democrats have been thinking more about domestic politics than the Cuban people, in these last decades.
Just in case, critizising the embargo does not mean supporting the regime! I can't bear anybody using the arms to take power. But Cubans are the ones to have had to deal with this regime for years and years, and Cubans are the ones who have to put an end to it, not Americans or anybody else.

15 comentaris:

JAL ha dit...

No estic del tot en desacord amb tu, tot i que començo a estar fart de l'anti-americanisme, a veure si arriben ja les eleccions i ens oblidem de qui n'ha estat l'estandart

nur ha dit...

Doncs ja veurem què vindrà: pobres cubans! I també suportem nosaltres la cada cop més gran mediocritat (per no dir una altra cosa) de la nostra classe política (la d'aquí i la d'allà) :(

ciro ha dit...

ferran, impossible estar més d'acord.

només pensar que són les democràcies, sí, però les europees o dels EUA, qui governen a la resta de països del Mar Carib (Bahamas Isabel II UK, Martinica Sarkozy, Puerto Rico George W. Bush), ja és per posar-se a tremolar.

Reivindiquem la democràcia a Cuba (absolutament a favor), però ni piulem amb Rússia, amb la Xina, o amb el nostre vei més proper, el Marroc. Per no parlar de la nostra pròpia democràcia, jal, on només va a votar el 30% de la població.

sincerament, deixem que siguin els cubans els que triïn el seu destí, i deixem de donar lliçonetes des dels nostres sofàs a quilòmetres de distància.

Sara Maria ha dit...

Completament d'acord, criticar l'embargament no vol dir beneir la dictadura cubana.
Estic amb la Nur, pobres cubans, tampoc veig be un desembarcament dels cubans miamians per "renovar" el païs, crec més que, els que han de tenir-hi veu i vot, són els que hi son, contraris o no al règim dictatorial.

Ferran ha dit...

Ei Jal els (governs) americans s'ho han currat força, per crear antiamericanisme arreu. En el cas específic de l'embargament a Cuba, em sembla més que evident. Conec uns quants americans més "antiamericanistes" del que pugui ser jo mateix.

Doncs sí, Nur Aquest és el mal que patim uns i altres: l'enorme mediocritat que "ens" dirigeix.

Ciro ni cal ni puc afegir res al que comentes.

Sara Maria també a mi em sembla que ells, i només ells, han de dirigir la "transició" cap on creguin convenient pels seus propis interessos.

Deric ha dit...

l'embargament va ser suportable per Cuba fins el moment de desaparèixer la URSS, llavors va ser molt dur per ells.
Certament ningú hauria de tenir el dret de creure's amb la veritat absoluta i envair cap pais pel règim polític que tingui.

Edu Casabella ha dit...

No estic d'acord, si tinguessis un veí apuntant amb una escopeta a casa teva, tu intentaries putejar-lo al màxim, ..., també dir-te que les condicions del país són les que ´són per la dictadura de fidel que s'ha aïllat no només del nord d'Amèrica si no d'Europa.

En fi, les dictadures encara que siguin d'esquerres són dictaduresno dictablandes i a tots els dictadors del món els hi desitjo un mort lenta i dolorosa.

Papi ha dit...

Estic d'acord que els EUA fan i desfan segons els seus interessos, però cal recordar què va provocar l'embargament. També cal recordar que Cuba te presoners polítics, entre altres coses o que si el poble cubà dona suport a la revolució és, entre altres, perque no tenen la possibilitat d'escollir una altre opció política.

Ferran ha dit...

Touché, Deric!

Edu em sembla que no parlem del mateix: qui és el veí que apunta a qui? La minúscula Cuba als EUA? Sigui com sigui, el meu punt no és aquest, el punt és que malgrat l'embargament Castro ha estat al poder gairebé mig segle! (dit amb altres paraules: l'embargament no ha servit per res) i en canvi qui n'ha patit les conseqüències ha estat el poble!! És surrealista.

Sí, sí, papi, clar que hi ha presoners polítics a Cuba, i que això és tan fastigós com l'embargament. Aquest és justament l'aspecte que destaco al final del post!
Com li deia a l'Edu, però, el que em sembla gros de debò és que l'embargament no ha modificat en absolut la dictadura, que continua 50 anys després!, i en canvi ha perjudicat al poble!!

Mikel ha dit...

tens molta rap en el que dius , pero jo estic mes d´acord en la segona part del post que en la primera.

Sergi ha dit...

Des de la distància i lamentablement tant per culpa d'uns com dels altres dona la impressió que al poble cubà se li està passant l'arròs... Però vaja, no hi ha bons ni dolents, generalment es tracta de dirigents mediocres, dirigents patètics i de tant en tant, dirigents menys dolents... Repeteixo tant d'un costat com de l'altre...
I ara, Kosovo... bufff quin merder que hi haurà...

Estela ha dit...

chapeau ferran estic totalment d´acord en tot el post.Primer trobo impresentable l´embargo que li fan a aquells pobres cubans i segon la dictadura és el segon mal que han de suportar. i realment són ells els que han de voler canviar això.
M´has llegit el pensament.una abraçada.

Ferran ha dit...

Mikel, "més d'acord en la segona part que en la primera"... però no m'expliques què no trobes correcta de la primera. No és veritat que el bloqueig econòmic ha perjudicat directament la població, i al mateix temps no ha evitat que Castro marxi quan ell ha decidit, 50 anys després?!?
Aquest no és un posicionament subjectiu: és real i constatable!

Sergi, esperem que el tema de Kosovo no es dispari, ni que cap imbècil d'aquests que governa països l'utilitzi per fer merder que ens empastifi a tots.

Estela, em sembla que som uns quants, que ho veiem així.
Una abraçada també per tu!

Puji ha dit...

DOncs jo penso que el bloqueo ha estat l'única excusa que ha legitimat Castro per seguir tants anys. Sense l'embargament la tirania comunista s'hagués desmuntat soleta.

Ferran ha dit...

La veritat, Puji, és que em veig incapaç d'imaginar si el comunisme hagués sobreviscut molt o poc, sense el bloqueig. En qualsevol cas, els seus efectes han sigut evidentment perniciosos... pel poble. Vaja "professors de democràcia" estan fets, alguns!