dimarts, 29 de gener de 2008

Els 400 de Zapatero

Llegeixo que Zapatero proposa, a mes i mig de les eleccions estatals, tornar 400€ als contribuents de l'IRPF. Amb rendes més altes o més baixes, això és igual. 400€ per tothom. I diu que la mesura és progressista.
El problema és que Zapatero s'ha equivocat d'adjectiu. La mesura no és progressista, sinó electoralista. Però, a més, electoralista patètica perquè no és possible que animi una sola persona a votar PSOE. Vaja, o potser sí perquè amb el nivell polític que sembla haver a l'estat...
Sigui com sigui, arriben les eleccions i, amb elles, la subhasta d'ofertes per a tots els gustos. Tal i com ho veig, una mostra més del patetisme d'un sistema polític que ja no serveix, que és caduc, que s'ha de posar al dia. Democràcia? Sí, naturalment; però és imprescinible començar a posar les bases d'un nou sistema. Aquest fot pudor. Va ser Churchill qui va dir "Democracy is the worst form of government, except all the others that have been tried". Bé, doncs ja va sent hora que algú posi fil a l'agulla i s'inventi una nova forma de governar, que mantingui el que té de bò la democràcia i hi incorpori, al mateix temps, nous elements que la millorin.
Algú comença amb les idees?

Zapatero's 400 €
Spain's current PM Zapatero has just offered all tax-payers in Spain to give them back 400€ in about 6 months. It doesn't look like a very progressive form of politics, considering that the amount is the same regardless of the payer's incomes. And in any case, one should no forget that elections will take place in Spain next March 9. This is, obviously, a measure thought in this frame of pre-election period.
So, in a bit more than 30 days Spaniards will have the chance to vote for a new government. Leaving aside the fact that the country will be ruled either by a terrible option (Socialist PSOE) or by a worse one (Conservative PP), the truth is that this sort of auction, where all political parties have, all of a sudden, the best of the ideas and the best of the intentions, stinks.
Winston Churchill once said "Democracy is the worst form of government, except all the others that have been tried". This is true, but in any case the time for a reconversion of political systems has arrived. Let's keep the best of democracy and add new elements to create a better form of political ruling. To say that there has never been anything better is no longer valid.
Any ideas?

14 comentaris:

juditH Estradé ha dit...

Progressista ho és,ja que pels que guanyen poc 400€ és molt i pels que guanyen molt no és res. Ara, electoralista també, com tot el que es diu des de principis d'any, ja que tant PSOE com PP prometen molt i després ja veurem per on surten.
Alternativa a la democràcia .... no en conec cap, potser millorar el sistema, canviar els polítics, canviar la mentalitat de la gent,... alguna d'aquestes coses es pot aconseguir?

Sara Maria ha dit...

No crec pas que sigui progressista, ho seria rebaixar els impostos no pas fer un cop de talonari. Llegiu aquest article de la Pilar Rahola, les accions per donar una millor qualitat de vida res tenen a veure a fer cops de talonari,
http://www.pilarrahola.com/1_3/ARTICLES/detall.cfm?ID=00000004TV&IDIOMA_ID=2

Esther ha dit...

Aquests del PSOE m'estàn decepcionant, què es pensen que som?, uns ignorants? Primer el perfumet, ara els 400... I que consti que hem queien bé.

Xavi ha dit...

El tema dels 400 €, me'l miro en qualitat de ciutadà. Estic d'acord amb el que diu l'esther. Ens mereixem que ens tractin d'imbècils?

Idees? No sé, així d'entrada... Crec que hi ha una tribu a l'Àfrica (no recordo el país) on el lideratge, no suposa cap provilegi. Que tal si canviem el sistema de manera que incorpori aquest requisit?

una verdad ha dit...

Estic totalment d´acord en que es necesaria un altra manera de fer política, pero personalmente dubto de dues coses.
-Qui fará aquesta nova política (darreramen alguns intents de partits nous de fer-ho tipo Ciutadans han trigat poc en mostrar que son més de lo mateix).
-Qui votarà a aquesta nova forma de fer política enfront el marketing fàcil i senzill que enganxa la la gent que no profunditza en les idees de cada partit.
alguna vegada has vist alguna campanya q on no es prometi baixada d´impostos, pujada de sous i de pensions, rebaixa de l´atur, etc , etc, sigui del partit que sigui?.

Ferran ha dit...

Amics, em sembla que en una cosa, com a mínim, estem tots d'acord: el sistema actual està esgotat, els partits polítics prenen els ciutadans per imbècils... i els 400€ aquests són una mostra més dels lamentable nivell de la campanya electoral.
Com dieu, canviar la forma de pensar de la gent (encara n'hi ha massa que es deixa comprar amb 400€), treure privilegis, ... Algú dóna més?
Per acabar, i com diu una verdad, segur que costa arrencar un nou "sistema", però tan de bò algú comenci a posar-hi la primera pedra. I aviat, perquè és urgent.

Sylvie ha dit...

Anava dir un munt de coses però veig que ja les heu comentat... el que més em molesta en aquest cas es tenir el utilitzar el patiment economic de la gent i per sobre de tot el mesures iguals per a tots.
Petonets

Deric ha dit...

aquests dies les sentirem de ben grosses!!!

Musafir ha dit...

Bueno, a mí si me'ls tornen, els 400 EUR, ja en faré alguna cosa amb ells, jeje!
No sé si altre sistema que no sigui una democràcia... em fa una mica de por pensar en altres sistemes.
Sí, com s'ha dit, millorar el sistema que tenim. Monarquia parlamentària? República federal? Confederació o Associació d'estats lliures?... no ho sé pas.
El que sí sé, és que al curt termini, tenim el·leccions, i que si volem mantindre els avenços socials que hem aconseguit aquestos darrers 4 anys, ja sé qui no hauré de votar. I no em sento ni del PP ni del PSOE, perque penso que el poder econòmic sempre romandrà a les mans dels mateixos, (sigam república, monarquia, dictadura... de dretes, d'esquerres, nacionalistes...) però el poder donar-nos lleis socials per al poble sí és ara a les nostres mans amb el sistema que tenim. No serem més rics, per molt que ZP ens torni els 400 EUR, peró m'agrada que ara, per eixemple, s'hagen reconegut els mateixos drets per a tots, siguen com siguen les seues famílies o la meua... (que sí que n'hi ha més tipus, encara que els bisbes surtin al carrer) i que al cap i a la fi, també hem pagat abans els nostres impostos.

Ja vorem...

Ferran ha dit...

Doncs sí, Syl i Deric lamentablement és i serà com dieu :-(

Musafir realment la visió d'uns i altres en qüestions socials és més aviat divergent (el PP ja està parlant de canviar el "nom" dels matrimonis gais, per exemple). Ara, a nivell de "fer política", quina llàstima que tots dos siguin tan igual de lamentables. Els 400€ ha sigut, per mi, una de les guindes de la (pre)campanya.

Sergi ha dit...

Ai Ferran, el problema és que aquests 400 euros ja ens els cobraran per algun altre costat, no en tinguis cap dubte.
En l'apartat d'aportacions a nous sistemes polítics jo faria que els tios que manen no poguessin manar tant de temps: rotllo UE. 6 mesets i un altre. Els obligaria a treballar més en equip (evidentment hi hauria d'haver canvi de color polític o partit clar), però haurien de fer coses consensuades per collons. I donar al poble el poder de dir: NO NO, aquest tio no el volem més i una mena de tribunal popular que els vetés al poder. Sé que és utòpic i que em direu que es necessita temps per a fer coses, però no se m'acut res de millor. Bé una cosa sí: IN DE PEN DEN CIA!!!!

zel ha dit...

Mira Ferran, la veritat és que tal com ho tenim muntat, molt malament, perquè els nostres ens acollonen barallant-se tot el dia per bajanades... I la dreta ni mirar.la, jo no penso fer res més que un vot útil, si no em convenç algú d'aquí que sabrà dur les regnes..

ignasi ha dit...

A mi em sembla una subhasta col·lectiva impresentable. Si volia "tornar-nos" els 400 eurons: per què no ho ha fet?

I els fatxes peperus igual...

Y dos huevos duros... Ni que el poble fos imbècil ( o ho som???)

salut, amics

Ferran ha dit...

No està malament aquesta proposta teva, Sergi Això de fer torns rotatoris i de poca durada... no sona malament. Com a mínim, cada cop que hi hagués algú pèssim, no se l'hauria de suportar més de mig any. Mmm... sona bé! :)

Zel jo també vaig a pel vot útil... i que sigui el que hagi de ser!

That's the question, Ignasi; potser sí que, com a poble, tenim el que ens mereixem. Glups!