dilluns, 10 de desembre de 2007

Ja ho han fet

Feia mesos que durava i finalment ha passat: el PP acaba de tancar el repetidor de TV3 a les comarques alacantines. Després de vint-i-escaig anys podent triar entre una sèrie de canals, TV3 un d'ells, els valencians del sud s'han quedat sense l'oferta que més empra el català (sense usar-lo exclusivament).
El que més m'al·lucina és que avui hi haurà gent que celebrarà aquest fet, que brindarà i dirà "¡Ya era hora!", com si el fet que TV3 es veiés al País Valencià fos un problema, una nosa. Segurament ho és per a ells, valencians amb un projecte espanyolista de país, però per a la història de la democràcia a l'estat és una altra taca negra.

They already did it
It has just happened: the right-wing Partido Popular has just closed down the broadcasting of Catalan TV3 in the southern counties of València. The PP dreams of a country where other languages and cultures than Castilian are minor, unimportant, local. TV3 broadcasts mainly in Catalan and, so far, it could be tuned by some 12 million people. To the PP that is unacceptable: 12 million people with the possibility to watch and hear other ideas than theirs? And even more, in Catalan? No way.
That TV3 is no longer available for residents in the southern counties of València is unacceptable in a so-called European democracy. I can't imagine something like this happening in a civilized country, as such an example of censorship is absolutely opposed to democracy.

7 comentaris:

Mikel ha dit...

sens dubte no te cap sentit.

Josep Amílcar Albert ha dit...

Així és Ferran, avui hi ha gent, no solament valencians, que donen suport a la decisió. Estic escoltant el debat a Cat ràdio i el representant del PP està encantat amb la notícia. A més a més, ha comentat que els seus pares eren valencians.
Sens dubte un dia trist per la llibertat al País Valencià.
El crecle dels unionistes espanyols va estrenyent-se. Corredor mediterrani, TV i ràdio,...

Sara Maria ha dit...

No sé, és absurd, com si nosaltres desconectéssim TVE... Mmmm...

Esther ha dit...

És increïble el que està passant en ple segle XXI. Ara que cada vegada hi ha més parabòliques, més canals internacionals i llars on es veuen programes en llengües varies, van els "cap quadrats" del PP i fan això! És que no puc amb ells!, sembla que estiguem anant enrera.

Ferran ha dit...

Mikel cap ni un. A l'Europa del segle XXI? És ridícul.

Josep em sap greu per vosaltres, els valencians; però també pels demòcrates d'arreu. El que més em flipa, com comentava en el post, és justament que hi hagi gent que ho celebri. T'han d'haver menjat molt el tarro; tan fàcil com és permetre que qui vulgui ho miri i que qui no ho vulgui... canviï de canal! L'estat espanyol està ple de torrats.

Sara Maria talment. La mesura, tallar les emissions, és freak a més no poder. Però si ells comencen amb TV3... mmm... potser ens hauriem de posar a l'alçada.

Esther el pitjor és que no ho sembla; més aviat diria que, des de fa un temps, és així.

Matty ha dit...

ai, que seguint aquest tònica, aviat no podré escoltar radio Montecarlo! amb lo principesca que em sentia...

Ferran ha dit...

Què fuerte, què fuerte, eh Matty? Quin país!