diumenge, 29 de juliol de 2007

Història insulsa + 110 minuts = zzzzz

ENGLISH Version below
Ahir vaig anar al cine, als Icaria, amb la Cris. Allà mateix vam decidir que veuriem l'espanyola Bajo las estrellas, perque malgrat que en teniem poques referències, eren bones. La tria, malauradament, va ser un error; quin muermo, la pel·lícula! Lenta a matar, no explica res d'interessant en les prop de dues hores que transcorren des de la borratxera inicial fins a l'optimista final. El pitjor, però, que ni a la Cris ni a mi no ens va passar desapercebut, va ser el tuf politiquero que desprén el film, al menys en dos aspectes:
1. Tot i que la pel·lícula passa a Lizarra (Navarra), ni per casualitat se sent una sola paraula en basc. I això que Lizarra -que, per cert, a la pel·lícula apareix exclusivament amb el seu nom en castellà, Estella- es troba a la zona mixta de Navarra, lingüísticament parlant. Ni un "Agur", ni res de res. Vaja, que podria ser un poble d'Extremadura o de Castella.
2. Per acabar de reblar el clau, en un moment de la pel·lícula el protagonista és a la barra d'un bar del poble quan per televisió parlen d'un atemptat, s'entén que d'ETA. En aquell moment, ell insulta els terroristes (rollo "vaya asesinos de mierda" i similars) sense saber que els quatre paios al seu costat són, pel que es veu després, proetarres. Un d'ells du una samarreta blanca amb una inscripció de dues paraules... en basc! En tota la pel·lícula, doncs, l'única referència a l'euskera és en la samarreta que porta un proetarra! Però aquí no s'acaba la cosa: uns segons després apareixen els quatre paios fotent una pallissa al prota per haver fet aquells comentaris sobre els terroristes. És flipant, perque la pel·lícula no tracta en cap moment -excepte aquest- qüestions polítiques; és només una (avorrida) història de passions humanes, però no hi ha política per enlloc. A què treuen cap, aquells cinc minuts d'ETA? Vaja manera d'intentar menjar l'olla al personal, de manera "subliminal" :(

Estalvieu-vos els diners i, tant per tant, aneu a veure
Els Simpson. (Tampoc) no us aportaran res, però potser passeu una bona estona.
Boring script + 110 minutes = zzzzz
I went to the movies last night, with my friend Cris. We decided to see this Spanish film, "Bajo las estrellas" ("Beneath the stars"). Somebody had made positive remarks about the movie but we did not like it at all. Incredibly slow, nothing happens during the 110 minutes that run from the alcoholic beginning to the optimistic end. Plus, a couple of unfortunate political issues appear during the film, which my friend Cris and I found completely innecessary or even bothering.
Of course, you who're reading this from far away will not even have the chance to see this film, lucky you!. But if you had... better get to another theater see something else! What about The Simpsons, for instance? It will not feed your brain either but you might laugh!