dijous, 28 de juny de 2007

Perquè 12?

ENGLISH Version below
La història d'Europa m'apassiona. Suposo que per això Alemanya, i Berlín en concret, em tiren tant: representen un dels principals vèrtex del passat comú que compartim els europeus.
L'Europa contemporània és en plena ebullició: del 1957, quan neixia el que avui coneixem com a Unió Europea, fins a l'actualitat han tingut lloc nombrosos fets fonamentals en la història del nostre continent: les incorporacions progressives de països fins arribar als 27 membres d'avui, la reunificació d'Alemanya i la caiguda del sistema comunista a l'Est del continent, Maastricht, la posada en circulació de l'euro, el debat "Turquia sí, Turquia no"...
Tot plegat ha estat embolcallat dels colors blau i groc, que són els de l'actual i oficial bandera europea, aquesta:

A diferència del que passa amb la bandera americana, que inclou tantes estrelles com estats integren la federació, en el cas europeu el número d'estrelles no guarda, òbviament, cap relació amb el número de països membres de la Unió. La versió oficial de la Comissió Europea en aquest sentit és que 12 es considera, tradicionalment, símbol d'unitat i perfecció, d'allò que és complet. Per això, malgrat les paulatines incorporacions (les últimes, Bulgària i Romania; la propera, segurament Croàcia) el número d'estrelles no es modifica.
A Espanya, algú no se n'havia assebentat, d'això, i en el moment d'incloure la bandera europea en una etiqueta oficial n'hi va sumar tres, d'estrelles. En aquell moment els països membres eren 15, així que ell/a no es va tallar i la bandera va circular, amb aquesta errada, pel món mundial. Spain is (still) different!

Why 12?
The history of Europe fascinates me. I guess this is one of the reasons why I feel so well in Germany and, especially, Berlin: they are one of the axes of our common history as Europeans. Since 1957 until today, Europe has been through a number of key facts, such us the countries that have been joining the Union ever since, the reunification of Germany and the collapse of the Comunist system in the East of the continent, Maastricht, the birth of the Euro, the debate "Turkey yes, Turkey no" and so many others.
As for the symbols, one of the most important is the flag (picture above, top). Unlike the American flag, which has as many stars as states, the European one has only 12 and they have nothing to do with how many countries are actually in the Union. According to the official version of the European Comission, the reason is that number 12 represents traditionally the unity, the perfection, all which is complete. That's the reason why, no matter how many countries join the EU in the future, the 12 stars will always remain.
By the way, in Spain somebody was not aware of this. An official label was made and circulated all over the world with an incorrect draw of the European flag, which contained 15 stars... because at that time the Union was integrated by such a number of countries!

8 comentaris:

Mikel ha dit...

Estan folls els espaÑols...

Anònim ha dit...

M'estàs fent venir moltes ganes d'anar a Berlin. No hi he estat mai. Un company de feina, uns amics i ara tu me n'heu parlat molt bé i és moment de començar a pensar on aniré de vacances al setembre. Que per a la segona quinzena de juliol... encara queda molt :P

A més de la història, a mi em va encantar el dret comunitari, però tot just s'acabava d'aprovar el tractat de Maastricht: tot es veia de color rosa, però ara? Buf, no sé com acabarà tot plegat.

nur

en Ferran ha dit...

Deu-n'hi-do, mikel; només cal veure les cartes que aquests dies ens mostra l'edu a http://tornarem-a-vencer.blogspot.com ...

nur, a mi m'agrada molt però més val que no ho digui gaire: machacava tant uns amics que quan hi van anar per Setmana Santa els va semblar que tampoc no n'hi havia per tant. Crec que, realment, els vaig condicionar massa!
I sobre què passarà ara... buf, és complicat: si ja era difícil tirar endavant el projecte sent 15, imagina't amb 27!

Puji ha dit...

El cercle de dotze estrelles és com tu dius símbol de perfecció i de complet, però també l'usen els catòlics per representar la verge Maria. Per aquests símbols, i per moltes altres coses, alguns turcs són reticents a entrar a la Unió.

EspaÑa és un país de garrulos, ntchs.

Edu ha dit...

Garrulos? això és poc ... portuguesos i espanyols sou una mica la vergonya cultural d'Europa

en Ferran ha dit...

puji - malgrat tot, jo crec que hi acabaran entrant, els turcs. de fet, un parell de milions ja hi ha entrat, amb passaport alemany :-)

edu - vols dir, que tant, tant? bé, suposo que si penses en segons quin humor més que ranci... sí, podriem estar d'acord.

Matty ha dit...

és brutal!

en Ferran ha dit...

matty, és ben bé que algunes coses NOMÉS passen allà!