dimarts, 19 de juny de 2007

Aquest va de toros...

ENGLISH Version below
Diumenge passat, la Monumental de Barcelona va saltar als espais informatius de Catalunya i tot l'Estat. Destacaven que la plaça s'havia omplert de gom a gom per assistir a un "espectacle" que jo trobo aberrant. Tot cofoi, el director de la Plataforma per la Defensa de la Festa dels Toros recordava que aquesta plaça "no s'omplia des de 1985". Per alguna cosa deu ser, dic jo! Això sí, els mateixos mitjans informaven que una bona part dels assistents venien de fora de Catalunya i, fins i tot, de fora de l'Estat. Ben mirat, resulta còmic que la plaça no s'ompli en 20 anys ni regalant entrades, i ara de sobte ens vulguin fer creure que a Barcelona ens pirrem pels toros. Ja!
Aquella mateixa tarda, centenars de persones es manifestaven també a Barcelona contra les "corridas". Aquesta notícia, però, va ser relegada a un segon lloc en els mateixos espais informatius, com acompanyant la notícia "principal", que per ells era l'altra.

Em sembla increïble com gent d'altres països troba interessant, d'interès o atractiva aquesta història dels toros, però en canvi ni es plantegen que pugui ser permesa a casa seva. Suposo que els fa gràcia que "als espanyols" els agradi, perquè ho veuen com una cosa típica (com la sangria, la paella i el flamenco, vaja!), però en els seus civilitzats països una cosa així no hi té lloc.
Doncs jo no sé si el meu país és civilitzat o no -suposo que ho és parcialment- però sí sé que això dels toros, de festa no en té res. És una salvatjada legal... de moment.
És curiós com bona part d'aficionats de la resta de l'Estat s'obstina a voler fer creure que l'"anti-taurisme" imperant a gran part de la societat catalana té un fons polític. Diuen que som anti-toros pel nostre anti-espanyolisme. Hi ha una part d'això en molts casos -el meu, per exemple- però no és l'única raó: els toros també són una tradició catalana. La qüestió és que, sigui d'on sigui la tradició, és incompatible amb l'evolució. Simplement.


This one is about bullfighting...
Barcelona has had more than one arena where "toreros" could show how "brave" they are. Nowadays, though, only one of them is still open and hardly receiving guests, most of which are tourists. Last Sunday, though, an apparently very famous "torero" came to Barcelona, to the Monumental Arena, and it was packed. The guy responsible for the "Association for the defense of the bullfighting" proudly recalled that the Arena had not received so many people "since 1985". And I say, that means something, doesn't it?
Unfortunatelly, the media paid a lot of attention to this "show" but did not do the same with a demonstration which took place in central Barcelona, also on Sunday, where hundreds of people gathered to protest against this cruel slaughter.
Curious as it is, there are tourists who state they like bullfightings, as they see the "fiesta" as one of the typical things from Spain (like paella, sangría or flamenco), although they would never accept a "corrida" to take place in their civilized countries!

6 comentaris:

kanuddao's ha dit...

Amén. Només hi ha un espectacle taurí que trobo bonic de veure i, pel que sé, només apte per a valents (no el collons de toreros): Els Recortadores, la penya que surt davant del toro a esquivar-lo, saltar-li per sobre quan envesteix, fintar-lo... és espectacular i no surt cap salvatge a clavar-li al pobre animal res de res.

Mikel ha dit...

Que avui en dia s´acceptin tortures a animals en nom de la tradició es patetic...

Cris ha dit...

No vull entrar-hi massa, perquè a mi els toros me la suen, però mon pare, catalanista com el que més (no és una cosa d'"els espanyols") és fan dels toros. I no és algú incivilitzat (potser perquè és mon pare, però vaja, no el veig un ogre). I mai no li han regalat una entrada (això de "ni regalant entrades" no ho acabo de veure.. precisament són caríssimes).

en Ferran ha dit...

Kanu, no coneixia això dels "recortadores"; no recordo haver-ho vist mai. Però estariem d'acord que si no es tortura el pobre toro amb espases mentre es desagna poc a poc, és diferent d'una "corrida".

Mikel, estem d'acord: és terrible, aquest "espectacle"

Cris, justament dic en el post que no es tracta d'una cosa d'espanyolisme i/o catalanisme, sinó d'una tradició (en la meva opinió) aberrant, sense nacionalitat. D'altra banda, "civilitzats països" es refereix a l'opinió que els guiris aficionats a l'Espanya dels toros i la paella deuen tenir dels seus països, on no acceptarien que es fessin "corridas". I sobre el "regalant entrades"... doncs això, que fa 20 anys que la Monumental no s'omple... ni amb entrades regalades ni tampoc comprades!
En qualsevol cas, el meu post no té res a veure amb les persones sinó amb la "fiesta", que considero una aberració, sense que això signifiqui insultar ningú. Es tracta només d'una opinió general.

nur ha dit...

Aviam, Ferran, una cosa són els guiris que estan aquí passant uns dies posem per cas a Calella de la costa i una altra algú que ve de fora exclusivament perquè tornava a les places el tal José Tomás (pobre home, que no el conec de res, eh?).

No crec que aquí entri en joc el tòpic paella-sangría-toros. Desplaçar-se per assistir a veure la tornada del José Tomás ja va més enllà dels simples tòpics: és un interès específic pels toros que, a mi, per cert, tampoc no m'agraden i també trobo una salvatjada.

A tot arreu hi ha gent per a tot i estic convençuda que si els agrada aquí, els agradaria també als seus països respectius (no ho dubtes), tot i que socialment fracassaria.

Jo als toros només hi he anat a veure concerts: em sembla fastigós l'espectacle. Recordo de la meva infantesa, però, la Mariví Dominguín aquella (en blanc i negre) comentant les corridas i jo no entenia res del que deia (ni el vocabulari ni el contingut de les seves paraules), però m'encuriosia sentir a parlar aquella dona que semblava més aviat un home.

en Ferran ha dit...

Mariví Dominguín... mmm... em sona el nom però no la situo gens. De la resta, bàsicament estariem d'acord!