dilluns, 21 de maig de 2007

Informació electoral als mitjans públics

ENGLISH Version below
És sempre el mateix: amb l'inici de cada campanya electoral es reprenen les denúncies per part dels mitjans de comunicació públics del nostre país. Què denuncien? Doncs la imposició de blocs d'informació per part dels partits polítics. Què vol dir "imposició de blocs"? Ras i curt, que qui mana vol "xupar càmera" i, de passada, que els altres en "xupin" la menys possible. Això passava abans amb un govern de centre-dreta i passa ara amb un de centre-esquerra (dir-ho així, "centre-dreta" i "centre-esquerra" sona tan políticament correcte que fa angúnia i tot!).
Un zero, doncs, per aquells que perpetuen un sistema imperfecte per pur interès partidista. Un zero enorme, perque cada cop que sento els periodistes dels mitjans públics recordar-nos que "les informacions electorals no estan firmades en protesta per la imposició de blablabla" m'agafen ganes de no anar a votar més. Sisplau, ¿algún partit disposat a fer un pas endavant per enfortir la democràcia i la lliure circulació de la informació? Li prometo el meu vot!

Information on the elections in the public media
I don't know if this is only here or if it also happens in your country. Every time there are elections, the political parties oblige the public media (radio, television) to inform of the campaign according to the amount of representatives each party has, and not with regards the interest of a certain piece of information. This means, the more representatives a party has in the Parliament, the more "minutes" are the media obliged to dedicate to this party.
Of course, this is right on the other side of the concept of democracy itself. For this reason, the journalists who work for public media do always, every time there is a campaign, remind us that they protest on the obligation to inform according to these non-democratic values. I am tempted of not participating in the elections because of this vomiting rule. Any party willing to change it??

2 comentaris:

kanuddao's ha dit...

No sé que pensar sobre això... d'una banda és cert el que dius. És més, treballo de periodista (no ho sóc) i em fa molta ràbia qualsevol insinuació que em digui com haig de fer la meva feina o sobre què o sobre què no haig d'informar.
Ara bé, la norma que els periodistes denuncien regula -bé o malament, segons es vulgui- un tipus d'informació molt donada a la subjectivitat. Ara, com a mínim, sabem que el partit més votat té més quota de pantalla que el menys votat o el que no hi és. Bueno, millorable és, sens dubte, més que res pq hi ha formacions que no gaudeixen ni d'uns miserables segons. Però... sense una norma tipu aquesta, de quin minutatge gaudiria aquí una notícia tan políticament estèril -per definir-la d'alguna manera- com la de la política belga que prometia "blowjobs" a canvi de vots? Estaria en mans de la morbositat i el sensacionalisme del cap de redacció de torn (passant per sobre de propostes sense interés massiu però importants possiblement a nivell municipal), i això no em sembla tampoc una bona idea.

en Ferran ha dit...

Entenc el teu plantejament, però noi, això de regular minuts segons quota de poder em sembla directament oposat a l'esperit de la democràcia. A més, la "desinformació" per part dels mitjans segueix existint malgrat aquesta mesura, que no aconsegueix evitar la subjectivitat. Per contra, el que sí evita és la llibertat d'informar segons criteris estrictament d'interès periodístic. Al meu parer, vaja!