diumenge, 6 de maig de 2007

Enveja

ENGLISH Version below

Les dades de participació a França, en les eleccions que han tingut lloc avui per escollir el president de la República, són envejables. Mentre que al nostre país, en les últimes eleccions al Parlament només el 56% de la població va passar pel seu col·legi electoral, avui el 85% dels gals ha exercit el seu dret a vot.
El baixíssim nivell d'alguns polítics (i no penso només en el PP) i una tradició democràtica encara no prou arrelada al sud dels Pirineus expliquen, entre d'altres, les raons d'aquesta lamentable diferència. Tan de bò algún dia el nostre país iguali, o fins i tot superi, aquestes envejables dades de participació.
No només la política, però, és la culpable d'aquesta situació: vivim en un país i un estat on, cada cop més, s'estén una manera d'entendre la vida basada en la superficialitat i l'absurditat. Un canal de televisió espanyol està preparant un concurs per buscar l'espanyol més important de la història... i resulta que un dels que va al capdavant és un tal Bisbal, un cantant creat per la pròpia televisió, a imatge seva. Pitjor encara, un altre dels que apareix a la llista és Franco, però no l'Antonio, exdirector d'un important diari, sinó Francisco, aquell que es va carregar un sistema legal a base d'afusellar demòcrates i va imposar una dictadura de 40 anys!
Quina angúnia de país.

Envy
In the Presidential elections which took place today in France, 85% of the citizens went to their polling stations to vote for either one candidate or the other. In Catalonia, in the 2006 elections, only 56% of the people did.
Two are the main reasons which explain this difference: the low, very low quality of some politicians in this part of the world as well as a short democratic tradition. Hopefully we'll reach these rates some day.
Of course, not only politics and politicians are to be blamed. Superficiality and absurdity are more and more often gaining space in Catalonia as in Spain. A Spanish television station is preparing a program to choose the most outstanding Spaniard in history. A singer, "created" by television itself to be consumed fast, is leading the contest. Another character in the list is dictator Franco, the guy who ruled Spain between 1939 and 1975 after causing a civil war and assassinating democrats.
What a country!

7 comentaris:

Cris ha dit...

No idolatris tant França, que té les seves coses, Ferran... Sí, aquest país nostre té molta tela, però França, en alguns moments, fa posar la pell de gallina. Només fixa't amb el discurs colonialista que va fer el Sarko (quina por...) ahir en saber-se president, tot deu cantant la marsellesa i amb la bandera francesa de fons en tot moment (tant la Ségolene com el Sarkozy, eh!). I un llarg etcètera que no hi cap aquí. En resum, que cada cual tiene lo suyo, i no sempre és tan fantàstic el que hi ha fora... I la tele francesa, pel que he vist, està plena d'absurditats també!

en Ferran ha dit...

Jo, idolatrar França? No seria en absolut el cas, estimada; més aviat el contrari!
Però és una dada objectiva que els francesos han estat capaços de mobilitzar-se per defensar la política en que cadascú creu. Aquí la gent només es mobilitza per veure la jeta de la filla de la Leticia, la de la Pantoja detinguda o la del Bisbal sent nominat espanyol de la història.
Pel que fa a la tele, no et discutiré que també Pirineus enllà és plena d'absurditats. Malauradament la globalització també universalitza la merda!

Cris ha dit...

No em convences... :)

en Ferran ha dit...

No ho pretenc... ;-)

zirus ha dit...

com la cris, penso que sí, que vale els francesos anar votant en massa, i que és envejable. però vaja, a mi això de tanta bandera em fa esgarrifança...

en Ferran ha dit...

El títol, Enveja, i el post en sí fan referència només a la mobilització electoral. Marselleses, tricolors, Sarkos i Ségos no entren en aquesta valoració. Simplement comentava la diferència que per mi fa una societat capaç d'assolir una participació del 85% i una altra que escassament supera el 50%. Alguna cosa vol dir això.
També és cert que, segurament, un sistema electoral a dues voltes facilita la participació, si més no en la segona, ni que sigui per votar contra el candidat que menys t'agrada (rollo voto Chirac perque no guanyi Le Pen, com al 2003).

Cris ha dit...

Una coseta més: no ha votat el 85% dels francesos. Ha votat el 85% dels inscrits. A França t'has d'inscriure per poder votar: no entres al cens automàticament. Això, en números comparables amb nosaltres, significa que ha votat una mica més del 70%, que tens raó, continua sent més que nosaltres!