dissabte, 17 de febrer de 2007

Peatges

Tolls (ENGLISH Version below)

Ilustro el post d'avui amb la foto d'una vignette (aquí a la dreta), un adhesiu que es col·loca al parabrisa del cotxe i que permet circular per les autopistes suïsses durant l'any en vigor. L'any passat vaig descobrir que es podia comprar a través del RACC així que, com aquesta Setmana Santa torno a Suïssa, el vaig demanar fa uns dies i ahir ja el vaig anar a recollir. Aprofito l'avinentesa per fer un post sobre els peatges, un sistema de finançament que, segons com s'utilitzi, pot ser molt poc democràtic. O anti-igualitari, si ho preferiu...

A Suïssa, qualsevol persona que hagi d'utilitzar les vies ràpides del país ha de comprar la vignette (40 Francs, 27€) i dur-la enganxada en un lloc ben visible del cotxe. Si no ho fa s'exposa a ser multat amb 100 Francs (uns 70€). Tothom, doncs, paga exactament el mateix en concepte de peatge, tant se val si s'utilitza una autopista un sol cop l'any com si s'hi transita cada dia. Aquest sistema existeix també en països com Àustria i Txèquia.

Quin és el cas a Espanya? Ben bé un altre. L'estat espanyol disposa d'una xarxa de vies ràpides amb dues denominacions diferents: les "AP" (autopistes de pagament) i les "A", les autovies gratuïtes. Les AP es paguen segons l'ús que se'n fa: cada cop que hi transites has d'abonar una quantitat determinada.


Aquest seria un sistema com un altre... si fos homogeni, és a dir, si tot el país tingués la mateixa distribució d'autopistes de peatge. La realitat, però, és ben bé una altra. Des de Barcelona surten cinc o sis vies ràpides, de les quals només un parell són gratuïtes. Des de Madrid, en canvi, en surten set o vuit, més del 80% de les quals són gratuïtes. La queixa és victimisme? No, la realitat és intolerable.

La primera i evident consecuència d'aquesta realitat és la discrimicació que pateixen alguns ciutadans. Per anar a la Costa Brava nord des de casa meva he de pagar uns 15€ només de peatge. En canvi, una persona pot anar de Madrid a prendre el sol a la platgeta valenciana, o càntabra o andalusa... sense pagar ni un cèntim en peatges! S'ha de dir que els catalans no som els únics que patim aquesta desigualtat: les autopistes de peatge són bàsicament al nord de l'estat, n'hi ha alguna altra al sud i, també, al País Valencià.

Què caldria fer? Que tothom que utilitzi una via ràpida a l'estat hagi de comprar una vignette. D'aquesta manera pagaria la mateixa quantitat l'usuari de l'autovia que uneix Madrid amb Extremadura (de 3 carrils per banda i que està infrautilitzada, per cert) que un usuari valencià que hagi d'anar a Girona (la broma li sortirà per uns 60€, només de peatges!!). Per tant, impulso des d'aquí la campanya "Per la vignette a l'estat"!

ENGLISH Version

Highways in Switzerland require the payment of a toll. This also happens in many other European countries, such as France, Austria and Spain, amongst others. There are, though, different systems to do so.

The picture on top shows a vignette, a sticker that all vehicles must have stuck on their windshield when driving along a Swiss highway. It doesn't matter if you're a national or foreigner citizen, you have to buy it (price: 4
0 Francs, about 32 US$) in all cases. Also Austria and the Czech Republic have their own vignettes.

The case of Spain, however, is something else. Although there's also a toll for vehicles using highways, not all of them require the payment of a fee. This causes, needless to say, clear discrimination because some people live in places surrounded by "pay-per-drive" ways while others can circulate with their vehicles for free. In the case of Barcelona, five or six highways take you out of the city; unfortunatelly, most of them have toll booths. On the contrary, people in Madrid can drive out of their city and only have one toll, out of the seven or eight highways they have to choose.

One example: every time I go see my parents (about 1.15 h. drive from Barcelona), I have to pay some 15€ only for tolls. One person, though, can drive from Madrid to either northern Cantabria or southern Andalucia... for free! And in these two cases, one needs a more than 4 hours drive! Therefore, I am totally for a Spanish vignette, which would imply that every citizen would pay exactly the same amount of money when using a highway.