dimarts, 24 d’octubre de 2006

Catalunya: eleccions l'1 de l'11 del 6

ENGLISH Version below

A pocs dies de les eleccions al Parlament de Catalunya, els resultats són imprevisibles. No només és impossible posar la mà al foc pel que fa a resultats en vots o escons sinó que, a més, hi ha els més que probables pactes postelectorals que donaran la presidència a ves a saber quin dels candidats.

La meva opció, el meu vot, serà per ERC. Ha estat així des de fa uns anys (no gaires) i ho tornarà a ser aquest cop. Perquè? Doncs perquè tot i mirar de ser objectiu i escoltar-me tothom amb la mateixa "bona voluntat", no trobo cap candidat ni cap partit que em sembli més presentable que ERC. Bé, per això i, evidentment, perquè m'agradaria morir-me en una Catalunya amb el mateix grau d'autonomia respecte a Espanya del que té, posem per cas, Portugal. Però això podem deixar-ho per més endavant...

I les altres opcions que, a priori i com a persona d'esqueres, se'm presenten?

PSC: no, impossible. Deixant de banda que és el mateix partit que hostatja demòcrates com Ibarra o Bono, amb tot el respecte del món Montilla em sembla un candidat horrorós. Se me'n fot que sigui andalús!, però em sembla escandalós que el president d'un país no parli amb fluidesa la o les seves llengües oficials. I no només això: en Montilla em sembla un home gris, molt gris. I trist. Un buròcrata. Me l'imagino posant segells a una pila d'impresos al damunt de la seva taula, no dirigint un país.

ICV: els podria trobar una certa gràcia... al menys fins que Saura va dir, fa unes setmanes, que CiU era feixista per voler controlar la immigració. Saura: si això és feixisme resulta que gent com jo... també som feixistes! I resulta, a més, que tu ets un demagog! I avui mateix l'amic Saura ha deixat anar una altra perla: els partits polítics han de plantejar els seus programes en funció dels resultats que esperen obtenir a les eleccions. No tinc paraules.

Analitzem ara possibles pactes post-electorals:

CiU-PP: improbable. No crec que els convergents tinguin pebrots, francament, al menys mentre Zaplana i Acebes continuïn sent la cara visible del PP.
CiU-ERC: el pacte pel que aposto. Ho puc dir més alt, però no més clar.
CiU-ICV: jiji...
CiU-PSC: hi ha qui el dóna per fet (ara, que... se'n donen tants, de pactes, per fets!). A mi em sembla inviable. Qui dels 2 "grans" acceptaria ser el segon a bord? No way!!

PSC-ERC-ICV: possible, i tant. Però espero que no sigui així. De fet, deixo constància pública que si ERC fa president Montilla sense que aquest hagi guanyat les eleccions, trenco el carnet de militant. Queda dit (tot i que sense signatura notarial :-)
PSC-PP: mmm... esquizofrènic, oi? Però coses més rares s'han vist. Home, pel que fa a la visió d'Ej-paña no crec que estiguin tan allunyats (recordatori per a possibles escandalitzats davant d'aquesta afirmació: Maragall & co. són una cosa, Montilla, Zaragoza & co. en són una altra. Estem d'acord o no?).
PSC-ICV: no serà per impossibilitat numèrica, que sinó...

Nota humorística: altres combinacions (per exemple: ERC-ICV-PP o PP-Ciutadans de Catalunya) no les contemplo, avui per avui...

Per acabar, ¿perquè aposto per una coalició CiU-ERC i no per un altre tripartit? Doncs perquè suposo que en aquests moments em pesa més l'eix nacionalista que el "dreta-esquerra". I també perquè el Montilla no m'agrada, però en això no insistiré.

Sigui com sigui, passi el que passi, esperem que tots plegats tinguin prou seny per treballar per aconseguir més justícia social, més dedicació a temes fonamentals com la immigració, l'educació, la salut, les infrastructures... I a veure si es pugen al carro d'ERC quan reclama unitat davant Madrid per aconseguir el millor per Catalunya, que al cap i a la fi no és més que la suma de cada catalanet i catalaneta.


ENGLISH Version

I'll just make a short summary of the text. It all has to do with domestic affairs, so you might not be very interested. Anyway, the elections in Catalonia, next Nov. 1st, are very important for all of us who live here; it will be decided whether the current government (a coalition of 3 left-wing parties) continues or a new option makes it.

My option, clearly, goes for Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), a left-wing party which is for the independence of Catalonia from Spain (long story which, no doubt about it, would need a long, loooong explanation) and, at the same time, works for better conditions for workers, more social justice and other issues which I consider important.

The question is they might have the key to take one party or another to the presidency, given that it looks like none of them will manage to get enough seats as to rule by itself. The repetition of the present combination (socialists, former comunists and ERC) is not my option. It was a nice try... which in the end did not come out very successfully. The option CiU (right-wing, nationalist) + ERC is more my option, although I am not very excited about it, either.

In any case I hope the results, whatever they finally are, will be good for my country. I hope they bring better work conditions, health care, education and infrastructures which, in the end, are good for every person living here, no matter where he/she comes from.

1 comentari:

Cris ha dit...

Jo confio en un tripartit... Bé, avui és la jornada de reflexió... A reflexionar tothom!